Zayıf bireyler çevresindeki insanlar tarafından şanslı görünse de durum onlar için pek de öyle olmayabilir. Her ne kadar kilo almak kilo vermekten daha kolay gibi görünsede bazen kilo vermekten daha zor hale gelebilmektedir.
Tıpkı şişmanlık veya obezite gibi zayıflık da sağlık açısından istenmeyen bir durumdur.
Zayıf bireylerde genellikle vitamin ve mineral eksiklikleri, anemi, bağışıklık sisteminin güçsüz olması, vb. durumlarla yaygın olarak karşılaşılır. Kilo alma sürecine başlarken öncelikle doktor tarafından sağlık taraması önerilir. Çünkü bazen bireyler altta yatan bir sağlık probleminden dolayı zayıf kaldıkları gibi kilo alma konusunda da sıkıntı yaşayabilirler.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireylerde beslenme uzmanı tarafından, sağlık sorunu olan bireylerde ise hem doktor kontrolü eşliğinde hem de beslenme uzmanı tarafından düzenli, yeterli ve dengeli beslenme programları ile kilo alma süreci başlatılabilir.
Zayıflık beden kitle indeksine (BKİ) göre tespit edilir. Kilo alma programları da tıpkı kilo verme programlarında olduğu gibi bireyin yaşına, yaşam tarzına, beslenme alışkanlıklarına, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasına dikkat edilerek hazırlanmalıdır.
Kilo alma programların da en önemli nokta sağlıklı kilo almaktır. Sağlıklı şekilde alınmayan kilolar çatlak oluşumu, bölgesel yağlanma, vücut kompozisyonunda hoş olmayan değişimler, metabolik hastalıklar ve bozulan kan değerlerine neden olabilmektedir.